Έχετε απορίες για τα μοναστηριακά τραπέζια; Θα τις λύσουμε εδώ!

Τα μοναστηριακά προϊόντα τον τελευταίο καιρό γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά όταν μιλάμε για τρόφιμα αλλά και για είδη προσωπική υγιεινής. Υπάρχει όμως άλλος ένας τομέας στον οποίο τα μοναστηριακά προϊόντα ξεχωρίζουν, αυτός των επίπλων. Τα μοναστηριακά έπιπλα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στις μέρες μας και οι περισσότεροι διακοσμητές τα χρησιμοποιούν κατά κόρον, τόσο σε σπίτια όσο και σε εστιατόρια και άλλα καταστήματα. Υπάρχει λοιπόν ένα μοναστηριακό έπιπλο το οποίο καταφέρνει να ξεχωρίσει και να βρει τον δρόμο του σε πολλά σπίτια: το τραπέζι.

Τα μοναστηριακά τραπέζια τον τελευταίο καιρό έχουν βρει τον δρόμο τους σε πολλά σπίτια, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που μπορεί να μην ασχολούνται σοβαρά με την διακοσμητική, οπότε και δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτά τα τραπέζια. Είναι λογικό με άλλα λόγια αρκετοί από εσάς να έχετε απορίες σχετικά με τα μοναστηριακά τραπέζια, ας δούμε λοιπόν τις απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές απορίες σας.

Με τι μοιάζει ένα μοναστηριακό τραπέζι;

Το πρώτο χαρακτηριστικό του μοναστηριακού τραπεζιού είναι το ορθογώνιο σχήμα του και το σχετικά μεγάλο μέγεθος του. Το τραπέζι αυτό στην ουσία έχει σχεδιαστεί για να μπορούν να καθίσουν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και όσο πιο άνετα μπορούν. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα απλό αλλά πάρα πολύ πρακτικό σχήμα. Το άλλο ξεχωριστό χαρακτηριστικό τους είναι το φινίρισμα τους. Τα μοναστηριακά τραπέζια έχουν απλό φινίρισμα στο οποίο φαίνονται τα χαρακτηριστικά του ξύλου από το οποίο κατασκευάστηκε. Δηλαδή μοιάζουν σαν να έχουν φτιαχτεί από εντελώς φυσικά υλικά με απλά εργαλεία και φυσικά στο χέρι.

Τα κατασκευάζουν οι καλόγεροι;

Κατά κανόνα τα μοναστηριακά τραπέζια κατασκευάζονται σε βιοτεχνίες ή εργαστήρια κατασκευής επίπλου από ειδικευμένους τεχνίτες και στην ουσία μιμούνται το στιλ των τραπεζιών που μπορεί να βρει κανείς στα μοναστήρια του Αγίου Όρους και σε άλλα μέρη της χώρας μας. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και τραπέζια κατασκευασμένα από καλόγερους και τα οποία μπορεί να προμηθευτεί κανείς από κάποιο μοναστήρι, αλλά δεδομένου ότι δεν μιλάμε για μαζική παραγωγή, ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός και θέλει αρκετό ψάξιμο για να τα βρει κανείς. Εν κατακλείδι, οι πιθανότητες είναι ότι θα αγοράσετε ένα τραπέζι που θα μοιάζει με μοναστηριακό, πράγμα που φυσικά δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι κακό.

Μοιάζουν εύθραυστα, είναι;

Το φυσικό design των μοναστηριακών τραπεζιών δίνει σε αρκετούς την εντύπωση ότι είναι και πολύ εύθραυστα, δηλαδή ότι δεν θα αντέξουν αρκετά στην ταλαιπωρία των κουζινικών που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά πάνω τους. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει, είναι μία μεγάλη παρανόηση. Στην ουσία τα μοναστηριακά τραπέζια είναι κατασκευασμένα από τα πιο ανθεκτικά και άριστης ποιότητας ξύλα, όπως δηλαδή και τα τραπέζια στα μοναστήρια, κάποια εκ των οποίων υπάρχουν για πολλά χρόνια, αν όχι και αιώνες. Η φυσική εμφάνιση του ξύλου είναι μία αισθητικού χαρακτήρα επιλογή και δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την ανθεκτικότητα του τραπεζιού.

Πού μπορώ να τοποθετήσω ένα τέτοιο τραπέζι;

Εννοείται ότι η θέση ενός τέτοιου τραπεζιού είναι η κουζίνα. Με απλά λόγια, τα μοναστηριακά τραπέζια κατασκευάζονται για να μπορέσουν να χωρέσουν με άνεση όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, όπως είπαμε και πριν, οπότε είναι ιδανικά για τη κουζίνα ή για τη τραπεζαρία μίας οικογένειας. Εννοείται ότι είναι καλή επιλογή και για άτομα που καλούν συχνά κόσμο στο σπίτι τους για δείπνο και άλλα τραπέζια. Επίσης, λόγω της πολύ μεγάλης ανθεκτικότητας των μοναστηριακών τραπεζιών, μπορούν επίσης να τοποθετηθούν σε μπαλκόνια αλλά και κήπους, όπου και θα ταιριάξουν τέλεια λόγω του φυσικού design τους.